›› Home ›› Gezondheid ›› Diabetes

Diabetes

Wat is diabetes mellitus?

Diabetes mellitus, kortweg diabetes of suikerziekte, wordt gekenmerkt door te hoge bloedsuikerwaarden.
Koolhydraten uit onze voeding worden door ons spijsverteringsstelsel afgebroken tot glucosemoleculen. Deze worden via ons bloed door ons hele lichaam getransporteerd om als energiebron te dienen. Om vanuit de bloedbaan in de lichaamscellen te kunnen, hebben we insuline nodig. Dit is een hormoon dat wordt geproduceerd door onze pancreas.

Bij diabetes type 1 produceert het lichaam geen insuline, bij type 2 is het lichaam ongevoelig voor het effect van insuline.
Wanneer insuline haar werk niet doet, blijven de glucosemoleculen in het bloed circuleren en ontstaat er dus een verhoging van het bloedsuikergehalte (=hyperglycemie).


Wie krijgt diabetes?

Diabetes type 2 begint meestal op latere leeftijd. De laatste jaren zien we echter ook een sterke toename bij kinderen en jongeren. Overgewicht en een gebrek aan lichamelijke activiteit zijn uitlokkende factoren. Ook een familiale voorbeschiktheid is een risicofactor.

De ontwikkeling van type 2 diabetes verloopt meestal langzaam. Men kan gedurende jaren licht verhoogde bloedsuikerwaarden hebben en daardoor schade oplopen. Men schat dat ongeveer de helft van de patiënten niet weet dat ze diabetes type 2 hebben!


Complicaties

Samen met een hyperglycemie zijn vaak stoornissen in de bloedvetten en de bloeddruk te zien. Wanneer diabetes niet of onvoldoende behandeld wordt, krijgt men langzaam schade aan bloedvaten en zenuwen. Diabetespatiënten hebben hierdoor  een verhoogd overlijdensrisico door hart- en vaatziekten met een verhoogd risico op blindheid en nieraantasting.
Daarnaast verliezen diabetespatiënten door aantasting van de zenuwen geleidelijk aan het (pijn)gevoel in hun tenen, voeten en benen. Zonder dat ze het merken lopen ze voetwonden op die na verloop van tijd infecteren. Door de verminderde doorbloeding van de aangetaste bloedvaten, verloopt de genezing trager en kunnen de wonden op korte tijd verergeren wat uiteindelijk kan zorgen voor amputaties.


Behandeling van diabetes

Diabetes is niet te genezen, maar gelukkig wel te behandelen zodanig dat er geen of zo weinig mogelijk verwikkelingen optreden.
Dit wordt in eerste instantie bereikt door de bloedsuikerwaarden te normaliseren. Daarnaast is het nastreven van een goed lichaamsgewicht, normale bloedvetten en een goede bloeddruk essentieel om het optreden van complicaties op lange termijn te voorkomen.

Overgewicht komt zeer vaak voor bij diabetes type 2.
Een daling van het lichaamsgewicht met 5 tot 10%, kan al voldoende zijn om de gestoorde bloedsuikerwaarden te verbeteren.
Daarom wordt diabetes type 2 in eerste instantie behandeld met dieet en lichaamsbeweging of een combinatie van dieet, lichaamsbeweging en orale bloedsuikerverlagende medicatie. Na verloop van tijd is het mogelijk dat deze behandelingsmethode niet meer voldoet en dat het gebruik van insuline ingeschakeld moet worden.

Voor de werking van deze website en om uw surfervaring te verbeteren worden cookies gebruikt. Meer info.