Allergie en intolerantie

Voedselovergevoeligheden, allergie, intolerantie, aversie, pseudoallergie, ... Ken jij het verschil?


Immunologische voedselovergevoeligheid

Voedselallergie

Ons immuunsysteem reageert onterecht op een onschadelijk eiwit uit onze voeding.
Dit kan opgesplitst worden in een IgE-gemedieerde allergie of een niet IgE-gemedieerde allergie.

IgE-gemedieerde allergie

Dit is het bekendste type allergie. Ons lichaam reageert meteen op de stof waar we allergisch voor zijn: de huid wordt rood en zwelt op, je krijgt jeuk en wordt kortademig. Je kan er zelf van in anafylactische shock gaan, dit is een plotse bloeddrukverlaging door het uitzetten van de bloedvaten. Dit kan de werking van de organen verstoren.

De meest voorkomende voedselallergieën zijn tegen koemelk, kippeneieren, vis, schaal- en schelpdieren, noten, zaden en pitten, pinda's, soja en tarwe.

Niet IgE-gemedieerde allergie

Deze reacties treden later op waardoor ze moeilijker te herkennen zijn. Ze veroorzaken klachten zoals gewrichtspijn, vermoeidheid, hoofdpijn of migraine, huidreacties en maagdarmklachten.

Kruisallergie

Bij een kruisallergie reageer je op bepaalde voedingsmiddelen omdat het eiwit uit de voeding sterk lijkt op vb. een eiwit uit graspollen of berkenstuifmeel of latex.
Een kruisallergie kan opgemerkt worden door jeuk in de mond of het opzwellen van de lippen of tong.


Niet-immunologische voedselovergevoeligheid

Deze overgevoeligheden veroorzaken wel klachten, maar het is geen reactie van het immuunsysteem.

Voedselintoleranties

Voedselintoleranties kunnen aangeboren zijn of van voorbijgaande aard zijn door een infectie, bacteriële overgroei of een (tijdelijke) aandoening van het darmslijmvlies waardoor deze beschadigd is.

Enzymdeficiënties

Lactose-intolerantie is wellicht het bekendste voorbeeld. Lactose, een suiker dat voorkomt in melk, wordt met behulp van lactase in ons lichaam omgezet naar glucose en galactose. Bij personen die onvoldoende lactase aanmaken, gebeurt deze omzetting niet of onvoldoende. De onverteerde lactose blijft in de darm en begint hier te gisten waardoor er gassen worden geproduceerd. Dit zorgt in eerste instantie voor krampen, winderigheid, een opgeblazen gevoel en buikpijn. Deze klachten kunnen een half uur tot enkele uren na inname optreden, afhankelijk van de ingenomen hoeveelheid. Andere klachten zijn hoofdpijn, misselijkheid, maaglast, vermoeidheid en diarree.

Een ander voorbeeld is fructose-malabsorptie. Dit wordt vaak fructose-intolerantie genoemd, maar het is eigenlijk geen enzymdeficiëntie. Het probleem zit hier bij het opnamemechanisme.

Pseudo-allergieën

Dit wordt soms ook 'histamine-intolerantie' genoemd. De precieze mechanismes hierachter zijn nog niet gekend. Onderzoekers vermoeden dat in bepaalde voedingsmiddelen histaminevrijmakers aanwezig zijn, die op natuurlijke wijze of door additieven, een reactie uitlokken. Mogelijke klachten zijn een rode huid, vochtophoping, netelroos, zweten, koorts, lage bloeddruk, spierkrampen of pijn, hoofdpijn, onregelmatige hartslag, ...

De duur van een reactie kan gaan van enkele uren tot meer dan twee weken, met een gemiddelde van 2-3 dagen. Deze reacties komen vaak voor bij fibromyalgie en ME/CVS patiënten.

Een pseudoallergie kan je niet opsporen in het bloed, noch door een huidtest.

Voor de werking van deze website en om uw surfervaring te verbeteren worden cookies gebruikt. Meer info.