›› Home ›› Gezondheid ›› Jicht

Jicht

Wat is jicht?

Jicht is een gevolg van een te hoog urinezuurgehalte in het bloed en de weefsels met als gevolg dat er urinezuurkristallen gevormd worden die zorgen voor gewrichtsontstekingen, opeenhoping van kristallen in bot, kraakbeen, gewrichten en weke delen, verminderde nierfunctie en zelfs nierstenen.

Urinezuur is een afbraakproduct van purines. Purine wordt vrijgesteld bij afbraak van lichaamscellen of kan opgenomen worden via de voeding.

80-90% van de purines die worden afgebroken tot urinezuur zijn afkomstig van eigen celafbraak. Dit is onder andere het geval bij vermagering. Het is dus belangrijk om zeer geleidelijk aan te vermageren, zodanig dat er geen opstoten zijn van een te hoog urinezuurgehalte.

Slechts 10-20% van de purines die worden afgebroken tot urinezuur zijn afkomstig uit voeding.

Het urinezuurgehalte in het bloed kan verhoogd zijn door:

  • verhoogde aanvoer van purines en urinezuur door vb. psoriasis, leukemie, …
  • vertraagde uitscheiding van urinezuur door vb. nierfunctiestoornissen, gebruik van diuretica.

Meestal is het de combinatie van beide.


Hoe kan je het urinezuurgehalte in je bloed verlagen?

Uitscheiding van urinezuur bevorderen

Hoe?

  • Bij overgewicht 5-10kg vermageren
  • Vetten beperken
  • Geen of max. 1 glas alcohol/dag. Geen bier!
  • 2,5-3l drinken
  • Snoepen en koeken op basis van fructose beperken.


Opname van purine normaliseren of verlagen

Slechts beperkt effect.

Purinerijke voedingsmiddelen:

  • Orgaanvlees
  • Vette vis: ansjovis, sardines, viskuit
  • Sterk gefermenteerde kazen: Camembert, Brie, …
  • Bier
  • Peulvruchten

Voor de werking van deze website en om uw surfervaring te verbeteren worden cookies gebruikt. Meer info.